Guide → Bästa Kosttillskotten Vid Träning【2024】

De allra flesta vet att det är viktigt att få i sig mycket protein när man tränar. Men vilka vitaminer är egentligen viktiga? Vi har skapat en guide till några av de viktigaste vitaminerna där vi går igenom vad de bidrar med samt rekommenderat intag. 

Några av de viktigaste vitaminerna/mineralerna vid styrketräning:

  • Kalcium
  • Magnesium
  • Omega-3
  • Protein

Det bästa är att få sig sig dessa vitaminer/mineraler via kosten. Om det av någon anledning är svårt att uppnå så är kosttillskott ett alternativ. Inget bör dock överdoseras. Det finns många olika rekommendationer för kosttillskott vid träning och det är viktigt att tänka på att detta är individuellt och beror på hur mycket du får i dig via vanliga livsmedel. 

Därför är dessa viktiga 

Protein

För de flesta är det allmänt känt att folk som styrketränar behöver få i sig en större mängd protein än någon som inte gör det. För gemene man rekommenderas 0,8g protein per kilo kroppsvikt och dag, medan forskning visar att tränande kan behöva mellan 1,4-2,0g/kg kroppsvikt och dag. 

Det ökade behovet kan bland annat bland annat förklaras med att protein innehåller aminosyror vilket är byggmaterial för våra muskler. 

Vi har tipsat om våra favoriter på vassleprotein i artikeln om kosttillskott för gravida samt kosttillskott för äldre samt veganskt proteinpulver i artikeln om kosttillskott för veganer. Därför kommer vi att ge alternativ på kasein här. Kasein tas upp långsamt i kroppen och används för att undvika muskelnedbrytning medan vassle har ett snabbt upptag och främjar proteinsyntesen i större utsträckning. 

Här kommer våra favoriter på kasein:

1. Core Casein från Svenskt Kosttillskott i smaken Choklad

2. Casein från GAAM Nutrition i smaken Chocolate Sundae

3. Gold Standard Casein från Optimum Nutrition i smaken Choklad

Kalcium

Kalcium är avgörande för skelettet men även för att våra muskler ska må bra. Det finns risk för brist på kalcium om man till exempel går på diet eller av någon anledning inte äter mejeriprodukter och då är kosttillskott med kalcium ett bra alternativ för att undvika brist. Rekommenderat dagligt intag är 800 milligram för vuxna. 

Här kommer några alternativ:

1. Premium kalcium från Better You

2. Calcium Citrate med Vitamin D3 från Solgar

3. Kalcium med Vitamin D3 och K2 från Elexir Pharma

Magnesium 

Magnesium är en viktig mineral när det kommer till muskelfunktion. Vid styrketräning så bryter man ner musklerna för att sedan bygga upp dem igen för att bli ännu starkare, och magnesium hjälper till i läkningsprocessen. Mineralen finns i till exempel gröna bladgrönsaker som spenat, men det krävs stora mängder för att få i sig sitt dagliga behov. Detta leder till att tillskott kan vara att överväga. 

Livsmedelsverket rekommenderar 280 milligram/dag för kvinnor och flickor över 14 år och 350 milligram/dag för män och pojkar över 14 år. 

Nedan följer några alternativ med kosttillskott med magnesium:

1. Magnesium 800 från Healthwell

2. Magnesium från Holistic

3. Magnesium Citrate från Solgar


Lästips: Läs denna artikel för mer information om de 13 livsnödvändiga vitaminerna.

Daniela

Certifierad Kostrådgivare och Personlig Tränare.

Read Previous

Guide → Bästa Kosttillskotten För Äldre【2024】

Read Next

Så Väljer Du Rätt Diet För Dig【2024】

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.