Vi Förklarar → Därför Behöver Vi Protein 

Protein är nödvändigt för väldigt många av kroppens funktioner och är även en källa till energi med sina 4kcal/gram. Det finns 20 stycken aminosyror och nio av dessa är essentiella, vilket innebär att kroppen inte kan tillverka dem själv. 

Vad har protein för uppgift i kroppen

Protein är ett energigivande makronäringsämne som består av långa kedjor av aminosyror. Det finns 20 stycken olika aminosyror varav nio av dem är essentiella vilket innebär att kroppen inte kan tillverka dem själv och att vi därför måste få i oss tillräckligt via kosten. 

De nio essensiella aminosyrorna

Fenylalanin

Fenylalanin ombildas till en annan aminosyra, tyrosin, i kroppen och är en viktig del i processen av bildandet av bland annat adrenalin, dopamin och noradrenalin. Det finns en sjukdom som heter fenylketonuri som innebär att man saknar enzymet som ombildar fenylalanin till tyrosin. Sjukdomen är ärftlig men ovanlig. Vid fenylketonuri så behöver man äta en syntetisk kost och undvika fenylalanin helt. För att få i sig de andra essensiella aminosyrorna behöver man komplettera med syntetiska kosttillskott.

Histidin

Den viktigaste funktionen som histidin har är att den gör att vi kan producera histamin, ett ämne som kroppen utsöndrar vid en allergisk reaktion.

3. Isoleucin

Kopplas ofta ihop med träning och då den främjar muskelbyggnad och återhämtning.

Leucin

Många talar om leucin som den viktigaste aminosyran för att få muskeltillväxt då den påverkar proteinsyntesen på ett betydande sätt.

Lysin

Lysin hjälper oss att producera kollagen och hjälper oss att ta upp kalcium.

Metionin. Hjälper kroppen med bland annat matsmältning.

Treonin

Den viktigaste funktionen är att den spelar en viktig roll i vårt centrala nervsystem, men hjälper även till med bland annat att hålla vårt blodsocker stabilt samt att vårt mag- och tarmsystem fungerar optimalt.

Tryptofan.

Tryptofan räknas som ett läkemedel då man ibland har sett den som en behandling mot depression. På grund av detta får den inte ingå i något kosttillskott (förekommer i vissa blandningar av EAA som säljs, men bara om den förkommer som en del av en redan existerande blandning).

Valin

Främjar vår ämnesomsättning, muskelhälsa samt bidrar till våra musklers återhämtningsförmåga.

Nästan alla livsmedel innehåller protein i viss mängd och det går att få i sig sitt dagliga behov via kosten. Rekommendationen för en vuxen, frisk individ ligger på 0,8g protein per kilo kroppsvikt, men behovet är högre för barn, äldre och idrottare. 

Varför behöver vi protein

Protein spelar alltså en avgörande roll i många av kroppens olika processer. Några fler som inte är direkt kopplade till de essensiella aminosyrorna är:

  • källa till energi, protein innehåller 4kcal/gram
  • byggklossar i våra celler, organ och vävnader
  • bidrar till kroppens immunförsvar
  • byggstenar i enzymer och hormoner
  • etc. 

Alla dessa funktioner och många fler är alltså beroende av att vi får i oss protein. Många är oroliga för att få i sig för lite protein, men faktum är att de allra flesta friska vuxna får i sig den mängd som de behöver varje dag. Det är dock skillnad om man tränar väldigt hårt eller är barn eller äldre. 

Vad händer om man får i sig för mycket protein

Kroppen kan inte spara och lagra ett överskott av protein. Vid brist på kolhydrater och/eller ett högt proteinintag så använder kroppen protein som energikälla och förbränner det istället för kolhydrater. Överskottet kan också lagras som fett när det inte bildas till muskler. 

Några biverkningar som kopplas samman med för stort proteinintag är bland annat dålig andedränkt, uttorkning samt problem med matsmältningen. 

Lästips: är du nyfiken på vad som är skillnaden på vegetabiliska och animaliska proteinkällor? Läs här.

FAQ:

Vad händer om man får i sig för lite protein?

Om du äter för lite protein kan du få biverkningar som viktinedgång, muskelförlust, håravfall och sköra naglar. 

Vilka är de icke-essensiella aminosyrorna?

Alanin, arginin, asparagin (och asparaginsyra), cystein, glutamin, glutaminsyra, glycin, ornitin, prolin, serin och tyrosin.

Vad är det rekommenderade proteinintaget?

För en frisk, vuxen person rekommenderar man 0,8g protein per kilo kroppsvikt (ca 10-20% av det totala energiintaget).

Daniela

Certifierad Kostrådgivare och Personlig Tränare.

Read Previous

Guide → Det Här Är LCHF 【2022】

Read Next

Vegetabiliskt Protein vs Animaliskt Protein【2022】

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.