GI-metoden går ut på att man äter kolhydratrika livsmedel som höjer blodsockret långsamt (livsmedel med lågt glykemiskt index (GI). Detta gör man bland annat för att hålla det på en jämnare nivå mellan måltiderna. Vi kommer förklara metoden övergripande här samt gå igenom olika termer som är bra att känna till.
Lästips: Vill du veta mer om dashdieten? Läs denna artikel.
Vad är GI-metoden och vad får man äta?
Glykemiskt index
GI betyder, eller står för, glykemiskt index. Det är ett sätt att mäta hur snabbt blodsockret höjs efter att man har konsumerat ett kolhydratrikt livsmedel. Det finns en mängd olika faktorer som påverkar vilket GI ett livsmedel har, men det kan vara bland annat vilken mängd och vilken typ av kostfiber det innehåller, hur processen kring tillverkning/tillagning ser ut eller hur kolhydraterna bryts ner och tas upp i vår tunntarm.
Man brukar dela upp det så här:
- Livsmedel med lågt GI: < 55
- Livsmedel med medelhögt GI: 55-69
- Livsmedel med högt GI: > 70
Exempel på livsmedel med lågt GI:
- ägg
- råa äpplen
- råa päron
- körsbär
- grapefrukt
- jordnötter
Exempel på livsmedel med högt GI:
- läsk
- godis
- vitt bröd
Lästips: nyfiken på lågkolhydratsdieter som KETO eller LCHF? Klicka på dem för att komma till artiklarna.
Glycemic Load
Ett annat begrepp man kan höra i samband med GI är GL, som står för glycemic load (glykemisk belastning). Det innebär i korthet att man tar hänsyn till hur stor en normalportion av ett visst livsmedel är och hur blodsockret påverkad av just den mängden. Ett exempel är potatis som har högre GI än till exempel pasta. Dock har det ett lägre GL då det innehåller mindre kolhydrater per genomsnittsportion. I vissa fall kan det alltså vara bättre att tänka mer på GL än på GI i vissa situationer.
Man beräknar GL med följande formel: GL = gram kolhydrat i en normalportion × GI /100.
Det man får äta om man följer GI-metoden är alltså livsmedel med lågt GI.
En nackdel med GI-metoden är att vare sig GI eller GL säger något om vilken mättnad livsmedlet ger vilket gör att man vid viktnedgång riskerar att gå extra hungrig om man utesluter många saker som ökar mättnaden. Det är därför extra viktigt att ha det i åtanke och tänka igenom sin kost för att få det så “smärtfritt” som möjligt.
Lästips: Läs mer om viktnedgång och olika dieter här.
2 Comments
[…] Guide → Det Här Är GI-metoden […]
[…] Guide → Det Här Är GI-metoden […]