Guide → Det Här Är Ketodieten【2024】

Ketogena dieten är en lågkolhydratdiet som innebär att du intar mindre än 50g kolhydrater/dag. Målet är att detta sedan ska leda till tillståndet ketos. Detta är en guide där vi övergripande förklarar den ketogena dieten.

Ketodieten är precis som LCHF en lågkolhydratsdiet. Om du följer ketodieten får du din energi från fetter och proteiner och minimalt från kolhydrater. Viktigt att tänka på är att det är skillnad på fett och fett. Livsmedel som är fasta i konsistensen i rumstemperatur är mest mättat fett och mindre bra då det påverkar blodfetter och kolesterol på ett negativt sätt. Exempel på sådana livsmedel är smör, kokosfett och ost. De som däremot är flytande i rumstemperatur innehåller mest enkel-/fleromättade fetter och är till exempel olivolja eller rapsolja. Tänker man på effekten som dessa olika fetter har så bör man välja enkel-fleromättade fetter framför mättade eftersom det har en hälsofördel. 

Lästips: är du nyfiken på vad GI-metoden innebär? Klicka på länken för att komma till artiklen.

Vad är ketos?

Ketos är ett tillstånd som innebär att kroppen ställer om börjar bränna fett i stället för kolhydrater och att det ska leda till viktnedgång. Att kroppen får tillgång till det fettet beror på att insulinnivåerna sänks rejält. För att uppnå detta så behöver man vara mycket strikt och hålla sig till planen, annars så kommer man ur stadiet av ketos. 

Biverkningar av ketos

Det finns för lite forskning på vilken effekt ketostillståndet har på kroppen under en längre tid för att kunna säga något om hur det påverkar i längden. Några vanliga biverkningar är:

  • Dålig andedräkt
  • Ökad förmåga att fokusera
  • Mer energi
  • Minskad aptit
  • Viktnedgång

Precis som med allt annat “extremt”, vilket i det här fallet är att i princip utesluta kolhydrater helt, är att det inte passar för alla. Läs på ordentligt om vilka effekter det kan ha om man har någon specifik sjukdom!

Lästips: intresserad av att lära dig mer om dieter i allmänhet och vad som krävs för viktnedgång? Läs denna artikel.

Om du finner det svårt att hitta goda och snabba snacks när du kör ketodieten kommer några alternativ här:

1. Diet Food Keto Breakfast Bowl

2. Diet Food Keto Organic Crackers

3. Diet Food Organic Keto Granola

Lästips: vill du veta mer om dashdieten? Läs här!

Daniela

Certifierad Kostrådgivare och Personlig Tränare.

Read Previous

Så Väljer Du Rätt Diet För Dig【2024】

Read Next

Guide →  Det Här Är GI-metoden【2024】

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.