Vi Förklarar Kaloriförbrukning【2022】

Hur många kalorier du förbrukar per dag varierar från person till person och bestäms av din basalmetabolism (BMR). BMR står för Basal Metabolic Rate och avgörs bland annat av:

 • Kön
 • Ålder
 • Vikt/kroppssammansättning 
 • Genetiska anlag.

Nedan kommer vi förklara närmare varför dessa faktorer påverkar.

Basalmetabolism

Basalmetabolismen är vår grundförbrukning. Det innebär att det är minimum för vad vi måste få i oss för att kroppens organ och övriga funktioner ska hållas igång under vila. 

 1. Kön.
  Män har naturligt mer muskelmassa än kvinnor. Eftersom att muskelmassa bränner mer energi än fettmassa så har män en högre förbränning.
 2. Ålder
  Människans ämnesomsättning minskar med åldern. En annan åldersfaktor att ha i beaktning är att även muskelmassan minskar ju äldre du blir (s.k sarkopeni) som en del av det naturliga åldrandet vilket också leder till minskad förbränning. 
 3. Vikt/kroppssammansättning
  Som nämnt ovan så bränner muskelmassa mer energi än fettmassa. Fettmassa bränner dock också, så ju högre din vikt är desto högre BMR har du. 
 4. Genetiska anlag
  En del av din BMR påverkas av dina gener och/eller tillstånd/sjukdomar som har effekt på din förbränning.

Ett lämpligt kaloriunderskott som rekommenderas vid viktnedgång är 500 kcal/dag. Viktigt att tänka på är att man aldrig ska gå lägre än sitt BMR då det är skadligt för kroppen – läs mer om det här. 

Totalt energiomsättning

Din basalmetabolism avgör alltså hur många kalorier du bränner per dag utan träning/aktivitet. Nedan ska vi gå igenom de faktorer som påverkar din dagliga energiomsättning, vilka är:

 • BMR (BMR utgör över hälften av ditt dagliga energibehov)
 • Födans termogena effekt
 • Vardagsaktiviteter
 • Fysisk aktivitet
 1. Födans termogena effekt
  När man äter så producerar kroppen extra värme när den ska omsätta födan. Denna effekt varierar mellan olika makronutrienter.
 2. Vardagsaktiviteter
  Hur mycket du rör på dig i vardagen påverkar din energiomsättning. Om du till exempel har ett aktivt jobb där du står och går mycket så kommer du bränna mer kalorier på en arbetsdag än om du har ett stillasittande kontorsjobb. Du kan dock påverka din vardagsaktivitet genom att till exempel gå eller cykla till jobbet om det inte är orimligt avstånd, parkera bilen längre bort eller om möjligt skaffa dig ett höj/och sänkbart skrivbord så att du kan stå och arbeta. 
 3. Fysisk aktivitet
  Som fysisk aktivitet räknas till exempel raska promenader, styrketräning, löpning, cykling osv. Vilken energiförbrukning du har under dessa aktiviteter avgörs bland annat av intensiteten (hur mycket din puls går upp under aktiviteten) frekvensen (hur ofta du utför aktiviteten) och varaktigheten (hur länge du utför aktiviteten). 

Det finns alltså inget bestämt antal kalorier man ska bränna per dag utan det är helt individuellt. Dock så kan du påverka din energiomsättning genom vardagsaktiviteter och fysisk aktivitet. 

Lästips: är du intresserad av att veta mer om hur du räknar kalorier på ett smidigt sätt? Läs här!

Om du är nyfiken på vad du har för puls under aktivitet? Nedan följer tre alternativ till pulsband/aktivitetsklocka. Tänk dock på att detta bara ger ett hum och inte är exakt, så stirra dig inte blind på siffrorna klockan ger dig!

 1. Garmin HRM Dual Pulsband – 799kr

2. Withings Pulse HR V.2 Aktivitetsarmband med pulsklocka – 999kr 

3. Garmin HRM PRO Pulsband – 1399kr 

FAQ:

Hur många kalorier ska man bränna på en dag?

 • Eftersom att det är många faktorer som spelar in i hur en persons energiomsättning ser ut så finns det inga riktlinjer för hur mycket man ska bränna per dag, utan det är helt individuellt.

Hur kan jag ta reda på mitt BMR?

 • Det finns en formel som räknar ut BMR. Den kommer aldrig att bli helt exakt, men vill du få ett hum så googla på “BMR calculator” så kommer du att få upp olika alternativ. 

Bränner jag kalorier även om jag inte tränar?

 • Ja det gör du. Vårt BMR är det som kroppen gör av med när vi är helt stillasittande och tillgodoser kroppens grundläggande funktioner.

Daniela

Certifierad Kostrådgivare och Personlig Tränare.

Read Previous

Vegetabiliskt Protein vs Animaliskt Protein【2022】

Read Next

Guide → Så Här Räknar Du Kalorier

One Comment

 • […] Genom att räkna dina kalorier kan man kontrollera att man får i sig sitt dagliga behov av alla näringsämnen. Oavsett om du har som mål att gå ner i vikt, upp i vikt eller upprätthålla så har du ett dagligt behov som behöver uppfyllas bestående av fett, kolhydrater och protein (läs mer om kaloriförbrukning här).  […]

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.