Guide → Så Här Räknar Du Kalorier

De allra flesta har hört talas om kalorier (kcal). Men hur räknar man kalorier och hur ska man tänka? I denna artikel går vi igenom vad kalorier är och hur man räknar dem på bästa sätt. 

Vad är KCAL

Kcal är en förkortning för kilokalorier och är detsamma som kalorier. Det är ett sätt att mäta energin vi får i oss via olika livsmedel och finns i de energigivande makronutrienterna:

  • Fett: 9 kcal per gram
  • Kolhydrater: 4 kcal per gram
  • Protein: 4 kcal per gram
  • Alkohol: 7 kcal per gram

Lästips: Vill du veta mer om hur man ska tänka vid kaloriöverskott/underskott när man vill justera sin vikt? Läs mer här.

Hur räknar man kalorier 

Genom att räkna dina kalorier kan man kontrollera att man får i sig sitt dagliga behov av alla näringsämnen. Oavsett om du har som mål att gå ner i vikt, upp i vikt eller upprätthålla så har du ett dagligt behov som behöver uppfyllas bestående av fett, kolhydrater och protein (läs mer om kaloriförbrukning här). 

För att hålla koll på ditt intag så registrerar du allt du äter. Det bästa är att väga maten för att få så exakt innehåll som möjligt. Det finns specificerat på förpackningen om det näringsvärdet som står där gäller tillagat eller rått tillstånd, oftast ska man väga i otillagat tillstånd då det är mest specifikt. Slutvikten på ett tillagat livsmedel kan nämligen variera mycket. Detta beror till exempel på vilken temperatur man har, koktid (mängden mycket vatten som till exempel pastan fylls med), stektid osv.

Hjälpmedel för kaloriräkning

Vi rekommenderar främst en pålitlig hushållsvåg för att säkerställa att du utgår från rätt mängd när du ska räkna dina kalorier. Det andra hjälpmedlet som vi rekommenderar är en app för att räkna kalorierna på ett korrekt sätt. Vi har använt oss av både Lifesum och MyFitnessPal under olika perioder, men anser att Lifesum är enklast om man inte är van vid att räkna kalorier och behöver lite tips och vägledning i början. Där kan du bland annat scanna streckkoden på livsmedelsförpackningen för att få upp vilken produkt det är samt lägga in livsmedel i appen som inte redan finns. 

Nedan följer tre exempel på hushållsvågar som vi gillar:

1. Köksvåg KS19 Slate – 199kr

2. Köksvåg KS51 – 299kr

3. Hushållsvåg Piano Black 9807 – 349kr

Daniela

Certifierad Kostrådgivare och Personlig Tränare.

Read Previous

Vi Förklarar Kaloriförbrukning【2024】

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.