Så Väljer Du Rätt Diet För Dig【2024】

Blir du förvirrad av alla olika dieter som finns och känner att du inte vet hur du ska tänka när du väljer? I den här artikeln reder vi ut och förklarar det viktigaste att tänka på för att välja det mest hållbara för just dig!

Det finns otaliga dieter för viktminskning som man kan välja på. Några exempel är:

Nyckeln till viktnedgång

Oavsett vad du läser eller hör så är det i slutändan endast ett energiunderskott som kan göra så att du går ner i vikt. Detta kan dock uppnås med olika tillvägagångssätt och det är där de olika dieterna spelar en viktig roll. 

Energiunderskott innebär helt enkelt att man får i sig mindre energi än man gör av med. detta kan uppnås på två sätt: 

  1. Minska energiintaget – dvs mindre kalorier in
  2. Öka energiomsättningen – dvs mer kalorier ut

Det allra bästa är att göra en kombination av dessa två. Om du gör det så kommer du kunna äta lite mer och på det sättet känna dig mättare och mindre påverkad av underskottet. 

Spelar kostens sammansättning någon roll?

Svaret är både ja och nej. Eftersom att det i slutändan är energiunderskott som påverkar så innebär det nej. Men – det finns en anledning till att en viss diet fungerar olika bra för olika individer. Genom att välja en som passar ens matpreferenser så kan man underlätta processen betydligt. Man har även sett att det är skillnad i personers kroppssammansättning efter olika dieter, men ska man se till endast viktnedgången i sig så spelar det ingen roll.

Om du är en person som inte fungerar utan kolhydrater så är inte ketogena dieten eller LCHF något för dig. Du ska då istället välja till exempel medelhavsdieten där du får inkludera pasta och ris. Detta gör det hållbart eftersom att du får inkludera det som du tycker om och som gör att din vardag kommer kunna fortsätta smärtfritt.

Oftast så är det bättre att se det som en livsstilsförändring snarare än en bantningskur. går du in med inställningen att banta under en viss period är risken stor att du faller tillbaka i gamla mönster efteråt och sedan behöver upprepa processen. 

Det finns alltså egentligen inget speciellt sätt att äta på för att gå ner i vikt. Vårt råd är att du hittar en diet/kosthållning som du känner är hållbar och passar just dig. Det kommer göra resan väldigt mycket enklare!

Svar på vanliga frågor

Hur får jag en hälsosam viktnedgång?

Rekommendationen är att inte gå ner mer än 0,5 kg/vecka. Det innebär ett dagligt energiunderskott på ca 500 kcal. Tänk på att det kan skilja sig beroende på vad du har för utgångspunkt och vikt när du startar. Något som är viktigt att ha i åtanke är att din viktnedgång ska vara kontrollerad och att du hela tiden ska jobba för att ha en sund inställning till mat och träning.

Vad kan jag äta för mat på diet?

Väljer du en diet som är tydlig med vad du får och inte får äta så har du tydliga riktlinjer. Lär du dig att räkna kalorier och inte följer någon specifik diet så kan du inkludera det du tycker om, med måtta, och fortfarande ligga på underskott. 

Fungerar bantningskurer med olika shakes?

Ja, det är en metod som passar för vissa. Det är dock ingen hållbar lösning att rasa i vikt utan bättre att se till att göra en förändring som man kommer trivas med i det långa loppet. Genom att göra en förändring i din livsstil och inte försöka med en quickfix så ökar du dina chanser att kunna behålla en hälsosam vikt efter dieten och fortsätta leva ett sunt liv.

Daniela

Certifierad Kostrådgivare och Personlig Tränare.

Read Previous

Guide → Bästa Kosttillskotten Vid Träning【2024】

Read Next

Guide → Det Här Är Ketodieten【2024】

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.