Idag är det många som väljer bort animaliskt protein, men att känna oro att inte få i sig tillräckligt med protein då är vanligt. I denna artikel reder vi ut vad skillnaden på dessa proteinkällor är.
Digestion och absorption
Digererbarhet innebär den mängd i procent som kroppen kan absorbera av det proteinet man intar.
Digererbarhet för olika proteinkällor:
- Baljväxter = mindre än 80%
- Cerealier = 85-90%
- Animaliskt protein = 95% eller mer
Man brukar även prata om biologiskt värde i sammanhang där man diskuterar protein, vilket betyder hur bra sammansättning av aminosyror som proteinet har i förhållande till människans behov för att kroppen ska kunna underhålla befintlig vävnad och skapa ny.
Proteinkvalitet
Proteinkvalitet och biologiskt värde går hand i hand. För att ett protein ska ses som fullvärdigt så måste det dels innehålla alla de nio essentiella aminosyrorna, men de måste även finnas med i tillräcklig mängd och kunna tas upp ordentligt av kroppen.
Man kan höja proteinets biologiska värde genom att komplettera livsmedel med varandra. Vegetabiliskt protein saknar ofta, eller saknar lysin, metionin eller treonin helt. Dock så kan man kombinera olika växtprotein, till exempel baljväxter och cerealier, för att få ett fullvärdigt protein.
Vegetabiliskt protein
Det går absolut att få i sig tillräckligt med protein från vegetabiliska källor, men det krävs lite mer kunskap och eftertanke än om man äter kött.
Några exempel på vegetabiliska proteinkällor är:
- baljväxter (bönor, linser, ärtor)
- frön
- nötter
- spannmål
- soja
Genom att kombinera proteinkällor och äta varierat så ökar man chanserna att få i sig det man behöver utan problem. Om man försöker gå ner i vikt bör man hålla extra koll då det kan vara svårare att få i sig det man behöver när man går på energiunderskott och begränsar sitt intag.
Som vi har nämnt ovan så saknar växtprotein ofta aminosyrorna lysin, metionin eller treonin, de vanligaste är brist på lysin och metionin. Om man ska kombinera vegetabiliska livsmedel ultimat i detta fallet så ska man tänka följande: kombinera de som är rika på lysin men har lite metionin tillsammans med de som innehåller mycket metionin men lite lysin. Kombinationen skulle kunna se ut som följande:
Mycket lysin och lite metionin:
- havregryn
- linser
- soja
Mycket metionin och lite lysin:
- hampa
- ris
- vete
Animaliskt protein
Animaliskt protein har bra proteinkvalitet på grund av att det har ett överskott av de essentiella aminosyrorna.
Några exempel på animaliska proteinkällor är:
- fisk
- fågel
- kött
- mjölkprodukter
- ägg
Forskning visar att intag av charkprodukter och rött kött ökar risken för olika varianter av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det är därför bevisligen en stor fördel att lära sig mer om vegetabiliskt protein och öka mängden av det i sin kost.